Livet som #hotellnerd

EN BLOGG AV PETTER A. STORDALEN

< Back

Geldofs klimaregnskap

“Change is always possible and admirable”, sa Bob Geldof på Zero10. “It is not a lack of knowledge or capacity. What we lack is the courage”

Foto: Eirik Helland Urke

 

Jens Stoltenberg leder Advisory Group on Climate Finance. Sammen med blant annet Etiopias statsminister Meles, har han regnet ut at alle land må samle 100 milliarder dollar hvert år om vi skal oppnå utslippsreduksjoner i utviklingsland innen 2020. Stoltenberg startet Zero10 med et hjertesukk over hvor vanskelig det er å få verden til å enes om en internasjonalt forpliktende klimaavtale. Bob Geldof vil ikke høre på unnskyldninger. Hva er egentlig 100 milliarder dollar?  Er prislappen uoverkommerlig? Her er Geldofs klimaregnskap:

Hvert år bruker verden:
–          22 milliarder dollar på parfyme
–          45 milliarder dollar på mote assesoirer
–          34 milliarder dollar på kosmetikk
–          300 milliarder dollar på alkohol
–          260 milliarder dollar på sigaretter
–          4 milliarder dollar på fotballtrøyer
–          20 milliarder dollar på godteri
–          50 milliarder dollar på slankeprogram
–          80 milliarder dollar på mat til kjæledyra våre
–          50 milliarder dollar på pornografi
–          900 milliarder dollar på våpen vi dreper andre mennesker med
–          Og 40 milliarder dollar på Barbiedukker

Bob foreslo at vi startet med Barbiedukkene. Eller med en tweet. Politikere er avhengig av støtte fra sine velgere. Vi har alle et ansvar for å vise våre politikere at vi ønsker en aktiv klimapolitikk. Vi kan fortelle Jens og hans kolleger at vi, som Bob Geldof, ønsker at Norge skal ta en ledende rolle. Om vi sprer budskapet til 1000 personer har vi skapt en liten politisk bevegelse.

Prislappen vokser for hver nye dag vi krangler om regningen. Forrige uke brukte IMF 135 milliarder dollar på å redde Bob Geldofs hjemland Irland.  Hva er verden villig til å bruke på å redde verden?