Livet som #hotellnerd

EN BLOGG AV PETTER A. STORDALEN

< Back

Om selvopptatte ledere og en liten dose fotballfilosofi

Å svare på påstandene til forsker Arne Selvik i DN fredag, blir litt som å svare på spørsmålet ”har du sluttet å slå din kone?” Ingen kan med troverdighet selv hevde at de har andres tillit som leder. Det jeg derimot kan si noe om, er hvordan vi tenker ledelse i Choice. Og hvilke resultater det har gitt.

Ett år på Norsk Kjøpmannsinstitutt med diplomer fra Bamas Frukt&Grønt-kurs og Gildes Grillskole, kvalifiserer egentlig ingen til å lede noe. Men en dag for snart 15 år siden, fikk jeg altså en idé. 2 hoteller, hvorav ett var konkursramma, ble starten på Choice Hotels Scandinavia.

For å være gründer krever noen gründerkvaliteter. Du må ha stor selvtillit. Du må ha stålvilje. Du må ha masse energi. Du må klare å motivere folk rundt deg, både investorer og medarbeidere. Du må like å arbeide. Men mest av alt må du kunne samarbeide.

Bøllete, dominerende ledere skaper frykt og usikkerhet. Redde mennesker presterer dårlig. I selskaper som skaper trygghet, er derimot alt mulig. Den gründer som ikke fatter dette enkle budskapet, lykkes heller aldri som bedriftsleder. Det hjelper ikke hvor mange ideer du har. Ingen gode selskaper er styrt av narsissistiske ledere.

Folk er folk. Og ja, en leder er ikke mer enn folk han eller hun heller. Vi har ulike egenskaper og talenter. Noen er dyktig på å skape engasjement og begeistring. Andre er fødte administratorer. Gode selskaper vokser med ledelsen, ikke på tross av ledelsen. En forutsetning er selvinnsikt, ydmykhet overfor egne begrensninger og respekt for kunnskap.

Choice hadde aldri blitt til det det er i dag om vi ikke alltid jakta på de folka som kan det jeg ikke kan, og som kan utfylle organisasjonen vår. Jeg simpelthen elsker å møte folk som er bedre enn meg. Jeg ønsker å bli utfordra. Hver dag. Nye ideer og kunnskap begeistrer meg.

La meg ta et eksempel: Torgeir Silseth. Han begynte som kokk og jobbet deltid på hotell innimellom studiene på Norsk hotellhøgskole. Siden ble han hotellsjef på det som nå heter Quality Hotel & Resort Hafjell. I dag er han administrerende direktør i Choice Hotels Scandinavia. Den jobben er som skapt for han. Jeg kunne ikke gjort en bedre jobb selv. Derfor valgte jeg selv rollen som styreleder og overlot roret til Torgeir.

Jeg er takknemlig for å få lov til å jobbe sammen med Torgeir og resten av konsernledelsen. For i Choice sier vi som Nils Arne Eggen: vi går alltid på banen for å spille de andre gode. Hos oss er det ikke lederen som utgjør det sterkeste konkurransefortrinnet. Det er fellesskapet. Det er våre felles verdier. Det er kulturen vår. Derfor er kulturbygging det viktigste vi gjør. Og det er en lederbeslutning. I 2009 ble Choice kåret til Beste arbeidsplass av Grand Travel Award. Det er neppe tilfeldig. Trivsel og suksess henger tett sammen.

Selvik hevder at ”ledertyper som Stordalen ikke er langsiktige”. Jeg vet ikke hva Selvik mener med ”langsiktig”, men 15 år er lenger enn de fleste ledere holder i ett og samme selskap. Jeg garanterer at jeg skal klare minst 15 år til. Oppskriften er enkel: Det sies at om du skal gå fort, så gå alene. Skal du gå langt, så gå sammen. I Choice skal vi gå fort og langt. Sammen.